
Çocuklarımız Şişmanlıyor mu?
02/10/2017
Kilo kontrolü nasıl olmalı?
02/10/2017Detoks nedir ne değildir?

Detoks vücudun toksinlerden arınması demektir. Toksin vücutta istenmeyen, zararlı etkileri olan ve sağlığı olumsuz etkileyen maddelerin genel adıdır. Hem vücutta üretilir hem de dışarıdan alınırlar.
Toksinler; yediklerimizden, soluduğumuz havadan ve fiziksel temaslar sonucunda alınırlar. Aynı zamanda vücudumuza aldığımız gıdaların enerjiye dönüşmesi sırasında serbest radikaller ortaya çıkar. Bunların vücuttan atılmaması birçok sağlık sorunu riskini arttırır. Kanser kalp hastalıkları erken yaşlanma yorgunluk halsizlik gibi hastalıklarda rol oynarlar.
Toksinlerin vücuttan atılmasına ‘detoksifikasyon’ denir.
Doğal beslenme tarzı benimsenerek ana öğünlerde meyve ve sebzenin kullanılması, işlenmemiş tam tahıl ekmeği ,kurubaklagiller ve yağlı tohumlar tüketmek , ara öğünlerde taze meyve ve sebze suları içmek ,günlük protein ihtiyacını yoğurt ve balıktan karşılamak, bol su ve bitki çayları içmek .(şekersiz) hazır gıda ve alkolden uzak durmak en kolay uygulanacak detoks şeklidir.
Detoks nasıl uygulanmalıdır:
En az 3 en fazla 10 gün uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve toksinlerden kurtulmak temel amaç olmalıdır. Yılda 2 defa detoks uygulamak yeterlidir. Genellikle mevsim geçişlerinde vücudu uyandırmak veya hareketlendirmek için uygulanabilir. Sonbahar ve ilkbahar detoks için en uygun dönemdir.
Kimler detoks yapabilir?
Günde 4-5 porsiyon meyve tüketmeyenler, aşırı kafein veya alkol tüketenler, hareketsiz bir yaşam sürenler gaz şişkinlik ve kabızlık şikayeti olanlar, yeterli su içmeyenler, dengesiz ve katı yiyeceklerle beslenen kişiler detoks yapabilirler.
ANCAK;
- Hamileler ve süt verenler
- Yüksek tansiyonu olanlar
- Diyabet hastaları
- Kalp damar hastalıkları olanlar
- Çocukların
Detoks uygulaması sakıncalıdır. Yeterli-dengeli bir beslenme ile günlük hayatımıza aktivite katmak yaşam kalitesini arttıracaktır.
Detoks bir zayıflama programı değildir.
Uygulama sırasında vücuttan toksinlerin atılması, varsa kabızlığın giderilmesi ödem ve şişkinlik gibi şikayetlerin azalmasıyla geçici bir incelme görülür. Sadece meyve ve sebze suları içmek, gereğinden fazla miktarda bitki çayı ve aşırı su tüketmek, katı besinleri ve hayvansal kaynaklı gıdaları uzun süre tüketmemek sağlıklı olmak adına sağlığın bozulmasıyla sonuçlanmaktadır.
Bağırsakların temizlenmesi adına uzun süre lavman yapmak bağırsakta floranın ve bakteri yoğunluğunun bozulmasına sindirim problemlerinin yaşanmasına sebep olmaktadır.
Bedenimizi dinlemek ve özen göstermek günlük besin öğelerini (karbonhidrat, protein yağ vitamin ve mineraller ) yeterli tüketmek sağlığın korunmasında en etkili yoldur.